DONES AMB EMPENTA: [email protected]

Parlem de maternitats feministes amb l’Esther Vivas

Noticias

2020-02-04

“Ni mare abnegada ni súperwomen”. L’Esther Vivas reivindica la maternitat en clau emancipadora i d’experiència que val la pena viure en el seu llibre Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat, que ens va presentar el dissabte 8 de febrer a Igualada, en un acte organitzat conjuntament amb el col·lectiu Fem Acció, Llegim…? Llibreria i l’editorial Ara Llibres.

L’Esther Vivas és periodista i màster en sociologia. És coneguda per la seva col·laboració amb diversos mitjans de comunicació, també en premsa escrita, com a especialista en anàlisis política i social, maternitat, feminismes o consum crític. És autora d’una desena de llibres, l’últim, el de Mama desobedient, on aborda les dificultats de ser mare, o de no ser-ho, en la nostra societat, on el model patriarcal de la mare sacrificada conviu amb el model neoliberal de la mare d’èxit capitalista que pot amb tot, , supeditat al mercat.

L’Esther ens fa una exhaustiva radiografia de les maternitats actuals, amb temes de conflicte, tabú o invisibles, com l’ajornament de la decisió de ser mare per les condicions de vida, la infertilitat, la manca de control del part, la violència obstrètica, el dol gestacional, la maternitat subrogada, l’alletament natural o el negoci del biberó. A la vegada, és un compendi històric i una reclamació del paper històric, social, polític i econòmic de la maternitat i la criança.

Segons Vivas, vivim en un “món organitzat a l’entorn dels interessos empresarials, en una societat hostil a la maternitat”. “Necessitem d’un model social que col·loqui les cures al centre”, diu, i afegeix: “ara que la maternitat ja no és el nostre destí i que ja no cal tenir marit per criar, hem de reivindicar-la com un dret universal”.

Tant al llibre com en el seu discurs, l’Esther retreu a les esquerres i als feminismes els “complexes” que tenen a l’hora de tractar la maternitat, i que deixa “orfes” a les mares feministes. “L’esquerra no és capaç de reivindicar la maternitat i la criança en clau emancipadora, igualitària i feminista”, lamenta per una banda, i per altra que “la maternitat és un tema menystingut i oblidat, també per les feministes, perquè el model ha estat segrestat pel patriarcat i es viu com una condemna”.

Citem del llibre: “No volem quedar-nos a casa, sinó donar a la maternitat el valor que té. Necessitem un model social que col·loqui les cures al centre. Ser cuidat i cuidar és un dret i un deure”. Esther Vivas insisteix que “el feminisme 99% té el repte d’incloure la maternitat entre les seves reflexions una maternitat del 99% i un règim de cures del 99%”.

Per a l’autora, “una mama feminista és una mama desobedient”.