DONES AMB EMPENTA: [email protected]

Més drets per a l’erradicació de les violències masclistes

601ae185797fc_Foto-6

Noticias

febrero 3, 2021

La reforma de la Llei 5/2008 era imprescindible para seguir garantint el dret de les dones a erradicar la violència masclista d’acord amb els temps actuals. La “nova” llei amplia els tipus i àmbits de violència, garanteix els drets dels infants i adolescencias a ser atesos, equipara les dones trans, determina el només sí és sí com consentiment per a les relacions sexuals, i introdueix el concepte d’interseccionalitat .

Segons Nati Veraguas Aguilera, codirectora de DAE, jurista i experta en la gestió de serveis d’intervenció en violències masclistes, la reforma de la llei era necessària per ampliar i reforçar els drets de les dones per a recuperar-se de les violències masclistes, així com dels serveis i les professional que les acompanyem.

La Llei de violència masclista incorpora amb la modificació la violència obstètrica, la violència digital, la vicària, en referència a qualsevol tipus de violència exercida contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare, i la de segon ordre, que és l’exercida contra l’entorn que ajuda i assisteix la víctima, com va passar amb el cas de la Juana Rivas.

També s’afegeixen l’àmbit de la violència institucional, i el de la vida política i l’esfera pública de les dones. L’ús de la Síndrome d’Alineació Parental (SAP) passa a ser violència institucional.

Per a Nati Veraguas, el que és important és l’efecte taca d’oli del nou marc jurídic. És a dir, que els canvis conceptuals de la llei han de comportar un canvi en les maneres d’estar, de fer i de pensar la intervenció en violències masclistes. Ens implica a tothom, per a què no sigui una declaració de principis sinó un garantia de drets.

La modificación de la Llei de Violència Masclista 5/2008 fue aprobada el 18 de diciembre por el Parlament de Catalunya, en la mayor parte dels seus continguts per unanimitat.

Nati Veraguas va a explicar el que implica per als serveis d’atenció a les dones durant la Webinar que avui ha realitzat l’Institut Català de les Dones.