Obrim el cicle ReFresc de Lectures feministes per a l’estiu que està per venir amb la presentació de “Putas, república y revolución”, un llibre que fa una recerca històrica inèdita de la participació de les treballadores sexuals en la defensa de la II República, i que trobem sumant-se a les milícies o organitzant el primer sindicat de treballadores sexuals de l’estat espanyol, el sindicat de l’amor.
“Putas, república y revolución” és una iniciativa de l’associació Genera que descobreix una genealogia política de les prostitutes sense precedents. Ens la va explicar Marta Venceslao, coautora del llibre, durant la presentació, el dijous 5 de maig, a la seu de Dones Amb Empenta, on va destacar que amb aquest treball “hem posat el focus en les que no han tingut veu, les invisibilitzades. Hem rescatat les treballadores sexuals com a subjectes polítics. I ens hem apropat a les continuitats i irrupcions d’una època històrica per a entendre millor el present”.
En aquest sentit, l’autora considera que “el feminisme abolicionista actual és diferent però comparteix la superioritat moral” de l’època estudiada, i com llavors, tampoc “no dóna credibilitat a les treballadores sexuals, a la seva voluntat”. Segons ella, es pressuposa que “el treball sexual s’exerceix sense voluntat pròpia. És el punt central, la premissa de partida de la llei de llibertat sexual”, que està treballant el govern.
“El si és si menys per a les treballadores sexuals. Al si de les treballadores sexuals no se li dona credibiltat, mentre que el que atempta realment contra la seva llibertat sexual són lleis com la mordaça o la d’estrangeria”, diu. “Elles el que volen són drets, a cotitzar, a jubilar-se…”, assegura, en base a entrevistes que va fer durant el 2020.
Per altra banda, Marta Venceslao va recordar que “l’estigma puta és un dels pilars que sosté el patriarcat, i encara avui serveix per a separar les dones bones de les dones dolentes. És un estigma molt potent perquè és un dispositiu pedagògic, ens diu a les dones com ens hem de comportar”.

 

Marta Venceslao és antropòloga, investigadora, professora de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona i coautora també del nostre primer estudi: “Diagnosi de la Prostitució a la Catalunya Central”, que es pot trobar publicat en aquesta mateixa web https://dae.cat/publicacions/estudis/

“Putas, república y revolución”, Editorial Virus, és un assaig escrit per Marta Venceslao, Mar Trallero i Genera, una organització feminista que acompanya les treballadores sexuals del Raval, un barri de Barcelona històricament vinculat a la prostitució.

ReFresc és un cicle de presentacions de llibres organitzat per a parlar dels temes que travessen el feminisme actual, amb la col·laboració de Llegim Llibreria.

FOTO. Marta Venceslao, durant la presentació del llibre.