La resilència, clau de volta del SOAF Anoia per afrontar la pandèmia amb les famílies

Noticias

2021-05-18

Per a moltes famílies aquest 2020 hem viscut un dels períodes possiblement més impactants a nivell global de tot el trajecte de les nostres vides.  

El desconcert, la incertesa, la por del primer període han tingut un impacte molt gran en les famílies i en els infants.  

Al període de confinament total inicial i la desescalada posterior amb totes les greus conseqüències socials i emocionals que ha tingut en les nostres famílies, es suma el temps que hem sostingut aquest període d’incertesa més enllà del xoc inicial. Més d’un any de pandèmia, la situació d’incertesa continua i a ella s’afegeix els diferents dols, per pèrdua de familiars, o de treballs i recursos o per la impossibilitat de trobar-se amb les seves persones estimades… les famílies han sostingut molta pressió i tensions emocionals que en molts casos han desestabilitzat l’equilibri i generat fortes situacions de crisi i malestar.  

Tant les famílies com el servei SOAF Anoia, hem activat el que requereixen les situacions de crisis, la resiliència.  

Des del SOAF hem posat atenció en acompanyar a les famílies en el descobriment i redescobriment de la seva força i la seva intuició per a dissenyar el propi camí com a família, evitant que quedin capturades per la por i puguin seguir donant continuïtat amb la vida amb les capacitats prèvies sumant la capacitat d’adaptació i de reinvenció en la situació actual que ens ha tocat viure. Aprofitant i tranformant la crisi en oportunitat.  

Des de SOAF Anoia, hem seguit incidint en la prevenció i l’atenció precoç per a que les famílies i els infants puguin gestionar aquesta experiència sense precedents i acompanyar-los en la gestió de les emocions que sorgeixen d’aquest procés de transitar el desconegut, de forma especial  “la por”, així com de les noves realitats i pèrdues que s’han anat trobant 

Les famílies han pogut viure una nova realitat que els ha portat el descobriment del valor d’aspectes com temps tranquil per gaudir de la intimitat en família, el valor de la reconexió del nucli familiar en els moments d’un naixement, poder estar presents i conectats amb els infants sense les pressions externes ( en alguns confinaments on els pares i mares no van haver de treballar), algunes famílies fins i tot des d’aquest espai de parar havien pres la decisió de ser pares, i una gran quantitat de situacions en que les famílies han conectat amb les seves fortaleses per aprendre d’allò que la vida ens ha mostrat.  

Des del SOAF al llarg del 2020 hem acompanyat a 116 famílies  (281 persones) en atenció individual, de les quals 174 eren dones i 107 homes. Hem atés 44 famílies en atenció grupal de llarga durada, en un treball d’acompanyament en profunditat.  

En l’ambit de l’atenció grupal de curta durada, que serien els tallers més enfocats a la prevenció hem atés 60 famílies, 88 persones en els tallers d’acompanyament al puerperi. I en escoles i instituts hem atés en els tallers de prevenció i de curta durada 435 infants i joves, dels quals 224 dones i 211 homes.