Vanessa Mendoza Cortés és una represaliada política d’Andorra. I Absolta, el nom del llibre i de l’espectacle artístic-poètic amb què explica la persecució del govern que ha patit, les represàlies per defensar els drets de les dones, els drets sexuals i reproductius, i en concret el dret a l’avortament al Principat, i les conseqüències que el judici ha tingut sobre la seva persona, l’associació que presideix, Stop Violències Andorra, i la societat andorrana en general.
L’activista va estar a Igualada, el passat 28 de novembre, per a presentar-nos el llibre i l’espectacle, a la segona sessió del cicle A l’hivern feminismes a foc lent, juntament amb la seva companya a la guitarra, Beatriz Fernández, música i cantant. Montse Basart, pedagoga teatral, es va cuidar de portar el diàleg amb ella, al Local del Barri de Xauxa.
El 17 de gener d’aquest mateix any Vanessa Mendoza Cortés va ser absolta de l’acusació del govern d’Andorra per difamació criminal i un delicte “contra el prestigi de les institucions”, per haver denunciat amb un informe de Stop Violències la situació de les dones i nenes al seu país davant del Comitè per a la Eliminació de la Discriminació contra la Dona de Nacions Unides (CEDAW) del 2019.
L’informe relatava la situació de discriminació i desigualtat que viuen les dones i nenes al país veí, i la manca de drets, entre aquests el de l’avortament, sense cap excepció, ni per violació. Segons Amnistia Internacional, Andorra és juntament amb Malta, l’únic país europeu que prohibeix totalment la interrupció voluntària de l’embaràs.
La defensa d’aquests drets davant de la comunitat internacional li han costat a l’activista 5 anys de procés judicial, amb demanda de 4 anys de presó i 30.000€ de multa, d’atac i persecució, i un dany econòmic, personal i social del que encara s’està recuperant.
Vanessa Mendoza ens va descriure la persecució del govern sobre l’associació, la defensa dels drets de les dones, la llibertat d’expressió i la seva persona. Ha estat una “campanya de desprestigi i persecució tan forta”, va confessar, “tot un govern contra una sola persona”, per intentar mostrar l’abast, la desigualtat de forces i el patiment que ha sofert. “Que tota l’estructura d’un estat estigui contra tu és molt fort”, va insistir.
Va parlar del linxament a les xarxes, bulos i missatges per desacreditar-la, tractar-la de boja. “T’atravessa de tal forma, que arribes a oblidar qui ets”, va assegurar.
I a sobre va ser un judici públic. Quan ho va saber, va dir, “em vaig trencar. Volien que fos un judici exemplificant”, però això a ella l’exposava encara més públicament. En canvi, experts en activistes represaliades a nivell internacional la van assessorar que just el que li salvaria la vida seria estar més exposada que mai. Segons un expert de l’ONU, la seva vida corria perill.
Per altra banda, l’activista andorrana va expressar la deshumanització pública patida, entre la posició del govern, que “m’ha posat com a enemiga”, i l’activisme, “com a heroïna”. Un altre impacte que ha estat devastador sobre la seva persona i que l’ha obligat a buscar-se de nou fins a plantar-se. “Vaig decidir que jo soc molt més”, va reivindicar.
Vanessa Mendoza va donar les gràcies a la lluita i a la solidaritat del moviment feminista internacional, principalment de Catalunya, al que considera la seva “font”. La seva absolució ha estat valorada com un triomf social i civil sense precedents a Andorra, i per a totes les defensores en general. “Sola no ho he fet, no hagués pogut”, va agrair.
Tot i l’absolució, com a resultat de la denúncia a l’ONU l’activista va afirmar que Stop Violències ha quedat vetada i no pot fer informes en l’acompanyament a dones víctimes de violències per als jutjats, i que el govern fa boicot a totes les seves activitats, amb la creació de “dues associacions pantalla”.
Vanessa Mendoza va recordar que Andorra és una “teocràcia parlamentària”. I que el càstig també ve perquè “ningú s’ha atrevit a qüestionar aquest model, perquè el bisbe d’Urgell no ho permet”, com ella i Stop Violències van fer davant de l’ONU.
El millor de tot plegat, va concloure, “qüestionar el govern, dir què passa, s’han generat altres moviments socials i hi ha moltes dones joves que s’estan apropant”. És a dir que el judici ha mogut coses al país.
Al llibre presentat recull “la ràbia i les emocions” que ha anat sentint aquest temps. Juntament amb l’espectacle, Absolta també és i va resultar ser a Igualada un espai de lluita, resistència i sanació, amb la complicitat i l’emoció de totes les persones assistents.
FOTO. Vanessa Mendoza Cortés, a la dreta, durant l’espectacle artístic-poètic, amb Beatriz Fernández, música i cantant.