DONES AMB EMPENTA: [email protected]

25N: Parlem de justícia i violències masclistes

Notícies

26/11/2020

“Estem en un moment d’involució, la mentalitat judicial és molt conservadora, amb un concepte d’igualtat que només entén per aplicar la compartida”. És una de les conclusions que Marisa Fernández, jurista feminista i membre de Dones Juristes, ha fet durant el debat In-Justícia patriarcal, que Dones Amb Empenta hem ofert avui, en un acte organitzat amb Traca Assemblea Feminista d’Igualada, amb motiu del 25N: Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència vers les dones i les nenes.

A l’acte han participat junt amb la Marisa, les juristes del SIE Manresa, Sara Tobío, i del SIE Igualada, Laura Curell. Ha resultat un debat de discursos molt ric, amb les aportacions també del públic assistent en el torn de preguntes final, en què s’han posat sobre la taula diversitat de temes, sobre un model de justícia que no només deixa impune les violències masclistes, incloent-hi les sexuals, sinó que a sobre criminalitza les dones que les pateixen.

S’ha parlat de l’impacte que la llei té en les dones que viuen violència masclista, de la manca de sentències condemnatòries i de la gravetat que això comporta en els casos d’abusos sexuals a menors, de l’ús de la falsa Síndrome d’Alienació Parental (SAP) contra les dones, de la reproducció d’estereotips, i en especial sobre les dones racialitzades i psiquiatritzades, de la falta de reconeixement de la violència psicològica, de la persecució que pateix la gent que dona suport a les víctimes i de la violència institucional que aquest sistema esdevé per a les dones que ja han patit o que pateixen violència.

Les tres juristes van coincidir en apuntar que el nostre sistema judicial es construeix en un posicionament ideològic de classe, de gènere, de raça i fins i tot de religió, que “en temes de família i de violència encara és més visible”. Un sistema patriarcal que posa en dubte el relat de violència de les dones, per tant que posa les dones víctimes al centre del procés i que les criminalitza.

També han assegurat que “no es pot atacar el sistema patriarcal amb lleis”, sinó amb mobilització i activisme feminista, a nivell professional i al carrer, per anar canviant les mentalitats, compartint experiències i estratègies.

FOTOGRAFIA: Marisa Fernández, membre de Dones Juristes, durant el debat. amb motiu del 25N.