El 18è concurs de fotografia Com ens veiem les dones? ha estat un èxit. Hem tancat l’edició més participada de totes, segurament pel tema d’enguany: Nosaltres i la pandèmia. Han estat 78 fotografies de 35 autores concursants diferents, que donen visibilitat a les condicions de vida, el treball de cures, les professions sanitàries, el treball precari, les violències, la soledat, la por o la incertesa, però també la fortalesa i la sororitat de les dones en temps de la Covid-19. Una pandèmia que ha deixat el llegat de l’augment de les discriminacions i les desigualtats envers les dones. 

El Primer Premi ha estat per Gabriela Basurto Chamorro, d’Igualada, per l’obra Tornar a casa desinfectada; el Segon Premi per Anna López Figueras, de Reus, per a l’obra Heroïnes de primera línia; i el Premi del Públic per a Khadija Aslami, d’Igualada, per El azul, el único color vivo entre tanta oscuridad, la fotografia que més likes ha recollit a Instagram, plataforma on s’ha desenvolupat el concurs amb l’etiqueta #ConcursDAE2021. Es tracta d’una imatge del 30 de març de 2020, durant l’acte de reconeixement pel treball del personal de la residència Pare Vilaseca, que ha rebut 735 likes. 

Aquesta any, a més a més, hi ha menció especial del jurat per a la fotografia Totes diferents, totes úniques, realitzada en grup per les treballadores del Centre de Dia Montserrat, d’Igualada; i mencions especials de DAE per a les dones del dilluns i del dimarts de l’Hospital de Dia Sant Jordi, també d’Igualada, per les fotografies realitzades per cada un dels dos grups de forma col·lectiva, i per a l’equip de l’ASSIR Anoia per la fotografia Juntes i fortes. 

El Jurat del concurs 2021 “Nosaltres i la pandèmia” ha estat format per Patricia Picón, artista i professora de La Gaspar – Escola Municipal d’Art i Disseny, on forma part de la comissió de CoEducació, Judith Sánchez Mora, de la plataforma feminista d’Igualada Traca, Coral Vázquez Hontoria, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, i Iria Vives Riba, companya de Dones Amb Empenta en representació de l’entitat organitzadora. 

L’acte d’entrega de premis es va celebrar online, el divendres 26 de març, a les 19.30h, per la plataforma Zoom. Des de DAE, Mar Granados Aguilera, va destacar el llarg recorregut d’aquesta convocatòria, pensada per a fomentar la reflexió i la participació amb perspectiva de gènere. També hi va ser la tinent d’alcalde i regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, Coral Vázquez Hontoria, persona estretament vinculada amb l’entitat i el concurs des dels seus inicis. 

Les obres participants es poden veure en exposició fins el 18 d’abril al Centre MontÀgora de Santa Margarida de Montbui, de dilluns a divendres de 15.30 a 20.00h, i els dijous també de 10.00 a 14.00h. Online, es troben totes publicades a la web de l’entitat, www.dae.cat. I amb l’etiqueta #ConcursDAE2021 també per Instagram. 

DAE organitza aquest concurs amb motiu del 8M i amb el suport de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui. Va adreçat a dones, sense distinció d’edat ni de procedència, amb l’objectiu d’animar la participació de totes en una activitat ludicocultural que permeti reflexionar amb perspectiva de gènere i expressar-se sobre el tema proposat a través d’un llenguatge artístic i a l’hora accessible, com és la fotografia.