DONES AMB EMPENTA: [email protected]

Tres vilanovines, guanyadores del 21è Concurs “Com ens veiem les dones?”, sobre la pressió estètica

Notícies

25/03/2024

Dissabte vam celebrar l’entrega de premis del 21è Concurs de fotografia “Com ens veiem les dones?” que organitzem pel 8 de Març i que aquest any hem dedicat a la pressió estètica. Tres concursants de Vilanova del Camí són les guanyadores d’una edició que ha estat especialment creativa i que ha comptat amb la participació de 41 fotografies de 21 autores diferents.

Fanny Fernández Palú s’ha endut el Primer Premi amb l’obra “No més presses”, formada per dues fotografies que aborden un tema de molta actualitat, com són les rutines de pell, les skincare, però amb nenes.

El  jurat ha valorat que les dues fotos sobre les nenes i l’estètica visibilitzen molt bé la pressió estètica de la nostra societat, patriarcal i capitalista, que promou a través de les xarxes socials l’ús de cremes per cuidar la pell a edats molt petites, entre nenes que tenen la pell perfecte, que no els fa falta. No és maquillar-se com un joc, sinó fer servir rutines estètiques de persones adultes de forma molt precoç, poc saludable, en contra dels valors de la infància, seguint modes de consum de la indústria de l’estètica.

La fotografia també parla de l’exposició de les nenes a les xarxes socials, amb la protagonista fotografiada en un context d’intimitat i a la vegada públic, davant del mirall i del mòbil. Ho fan a casa però ho veu tothom.

El Segon Premi ha estat per Vanesa González Márquez per l’obra “El que sempre havien estat complexes, el pas del temps relativitza i celebra”. El jurat n’ha valorat que és una fotografia sobre el propi cos que transmet emocions, que no és explícita, és molt oberta, que depèn de com la miris la pots portar cap a una banda o cap a una altra, amb tres mans, una que pressiona, que atrapa, que resulta dura, a la vegada que fa un discurs positiu, d’autoestima alta. A la foto hi ha corbes, volums, transmet moviment i una reivindicació del propi cos, sigui com aquest sigui.

Finalment, Soraya Cantero s’ha endut el Premi Públic per “Darrera d’ella, jo”, la foto que ha recollit més likes a Instagram.

Actualment el Concurs “Com ens veiem les dones?” es desenvolupa per aquesta xarxa social, intentant implicar una mica més participants i públic, que també es convida a participar votant la foto que més agradi a mesura que es van publicant.

La proposta d’aquest anys era parlar amb perspectiva de gènere sobre tot el que gira a l’entorn de la pressió estètica com un problema estructural que pateixen molt més les dones. Perquè la pressió per estar guapes, tenir un cos determinat, anar vestida d’una determinada manera o semblar joves, és un mecanisme de dominació patriarcal que ens afecta molt més a nosaltres. No és culpa nostra sentir-la. No és que siguem tontes, frívoles o superficials. La bellesa continua sent un “atribut femení” i la pressió estètica sobre els nostres cossos i aparença resulta un mecanisme de control molt eficaç, que afecta directament a la nostra seguretat, autoestima i projecció social.

Valorem molt totes les fotografies que s’han fet especialment per a participar al concurs, que aquest any destaquen per estar molt pensades, ser molt creatives, amb posades en escenes molt interessants i atrevides, moltes amb el propi cos. Moltes felicitats a totes les concursants. El jurat ho ha tingut especialment difícil.

Moltes gràcies a Margot Matesanz, dissenyadora i digitalitzadora a Internet, i membre de la comissió de dones de TIC Anoia, Irene Muñoz, de l’entitat Quatre Cantonades, Anna Pérez de l’entitat Asocprocat, i Coral Vázquez, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, per formar part del jurat d’aquest any i encarregar-se de prendre la decisió més difícil.

I moltes gràcies també a l’Ajuntament de Montbui pel seu suport i col·laboració. L’acte va tenir lloc al centre Mont-Àgora, a càrrec de Nati Veraguas i Margarida Fité, en representació de l’entitat, i Coral Vázquez, de l’Ajuntament, i amb la inauguració de l’exposició de totes les fotografies concursants, que restarà oberta fins el 8 d’abril, en l’horari de la sala.