Alba Alfageme ens presenta “a casa” el seu llibre Quan cridem els nostres noms. Un assaig sobre violències masclistes a partir de casos concrets, molt coneixement i experiències compartides, que defensa el feminisme com el bàlsam i la solució al sistema patriarcal. “És un llibre que cou i que cura”, diu. Un llibre totalment optimista, que canta a la vida, la supervivència, la transformació i el canvi, perquè com molt bé sap de “les violències masclistes ens podem sortir”. De totes.

Alba Alfageme és psicòloga especialitzada en violències sexuals i professora de la Universitat de Girona. I té la virtut d’explicar coses complicades de forma molt senzilla. Ho vam poder constatar ahir, que va ser la convidada per la segona presentació del cicle ReFresc de Lectures feministes per a l’estiu que està per venir.

El seu asssaig “cou perquè posa nom a moltes coses, fa de mirall, és un viatge cap a tu, íntim, personal, però també cap a fora, per a conèixer tot el món feminista”, va exposar. “No es tracta d’oblidar les violències viscudes, es tracta d’integrar-les, per a què deixin de fer-te mal, fins i tot poden canviar-te, transformar-te”, va assegurar.

Alfageme professa que “s’ha de donar sentit al dolor, saber què ens passa i per què, que ens passa perquè som dones, és la millor manera de superar-ho”. En aquest sentit clama que “el feminisme és un salvavides” per sobreviure de forma individual i col·lectiva a les violències masclistes. Encara més enllà, “és una carta de navegació per arribar a un món millor”, “un bé col·lectiu contra un sistema patriarcal totalment disfuncional que ens aboca al precipici”.

L’autora avisa, però, que “el feminisme no és senzill, és dolorós i implica viure crisis”. Malgrat tot, ens ajuda a entendre millor el món i a veure que hi ha una alternativa, assegura.

En el seu llibre, Alfageme, també interpel·la els homes: “les violències masclistes són una conseqüència del problema dels homes, d’una masculinitat heteropatriarcal que és violenta i tòxica, i està normalitzada. Nosaltres les dones, hem fet el procés de canvi perquè ens hi va la vida, per les situacions de violència masclista que vivim, però han de ser ells els que trenquin amb les seves cadenes d’or, amb els seus privilegis. Els hem d’interpel·lar a ells per a què facin la revolució que necessitem”. I no accepta el “victimisme del privilegiat”.

Quan cridem els nostres noms parla de violències sexuals, de la víctima perfecta, de la culpa, però també de sororitat i autodfensa feminista. És un llibre ple d’optimisme, perquè dels processos se n’ensurt, els processos de transformació hi són. El propi moviment feminista és el més resilent, m’omple d’optimisme cada dia”, va insistir Alfageme.

 

ReFresc és un cicle de presentacions de llibres organitzat per a parlar dels temes que travessen el feminisme actual, amb la col·laboració de Llegim Llibreria.

FOTO. Alba Alfageme, durant la presentació del llibre.