Tanquem la 19a edició del Concurs de fotografia Com ens veiem les dones?, amb un total de 46 obres participants de 23 autores diferents. Entre aquestes, les guanyadores Judit Prat Dalmases, de Vilatenim, Marta Ruiz, de Vilanova del Camí, i Arelí Santos González, d’Igualada.

Ha estat una edició que recull molta reflexió i molta creativitat. Felicitem a totes les concursants, i els agraim sincerament que hagin acceptat “el repte” i que hagin fet possible la convocatòria. Assumim que no és fàcil realitzar una foto que expressi la idea que es vol transmetre sobre el tema proposat.

El tema d’aquest any era “Nosaltres, fins els mismíssims”, en referència a totes les coses que com a dones i amb perspectiva de gènere ens tenen fartes. La temàtica resultant ha estat molt variada, amb fotos relacionades amb la por, les violències sexuals, la maternitat, les cures, les tasques domèstiques, la pressió estètica, el consum o la identitat de gènere, entre d’altres.

El Primer Premi ha estat per a Judit Prat Dalmases, per l’obra “Nosaltres, fins el mismíssim de tenir por”. El jurat en destaca la composició i la qualitat fotogràfiques, i el fet que transmet molt bé la por, l’angoixa. Amb la foto, l’autora reivindica “prou de sentir-nos dèbils i insegures, prou de sentir por cada vegada que sortim de casa, d’estar en un perill constant, prou fer-nos sentir d’aquesta manera”.

Marta Ruiz s’han endut el Segon Premi per l’obra “Hasta el mismísimo de la gordofobia”. El jurat considera que és una fotografia vibrant, impactant, com un crit, que expressa un missatge de forma molt clara i contundent, que no deixa indiferent. Amb la mateixa contudència l’autora afirma estar farta que “se utilice la palabra ‘gorda’ como insulto, como si tener un cuerpo ‘no normativo’ tuviese que ser algo de lo que avergonzarse, algo que se debe ocultar tras ropa negra y ancha porque molestan nuestras carnes. De que ir a comprar ropa sea un calvario, porque no hay tallas para todas, y solo queda comprarte ropa que no va con tu estilo únicamente porque te cabe. Gracias a las redes sociales, a chicas que han luchado contra la gordofobia, hoy en día chicas como yo se sienten más fuertes, más reconfortantes, más seguras para ir pisando fuerte por la calle, vestidas como nos de la gana sin importarnos la opinión que puedan tener los demás”.

El Premi Públic ha estat per Arelí Santos González. La seva imatge, “Fins el mismíssim del racisme”, és la que ha recollit més likes per Instagram. 159 fins el divendres 25 de març a les 12h del migdia. Arelí s’ha presentat en nom d’una colla d’amigues de tres continents diferents unides gràcies al català que viuen a Igualada. L’autora rebutja amb la seva participació “els estereotips contra les noies nouvingudes, la violència no verbal, els prejudicis culturals, socials i llinguïstics”.

El jurat d’aquesta edició l’han format Maricel Miñano, coordinadora d’Activitats i Coeducació, i professora d’Arts plàstiques de l’Institut Montbui, Sílvia Torregrosa, tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, i Lourdes Hernández Ríos, companya i jurista del SIE Igualada, en representació de Dones Amb Empenta.

El lliurament de premis va tenir lloc el dissabte 26 de març, al centre Mont-Àgora de Montbui, amb la participació de la regidora d’Igualtat de Montbui, Coral Vázquez, a qui agraim el suport que l’Ajuntament ens ofereix any rera any. Amb l’acte va quedar inaugurada l’exposició de les obres concursants, que restarà oberta fins el 20 d’abril, en l’horari del centre.

Les obres participants també es poden veure online, en aquesta mateixa web, seguint el link Concurs de fotografia. I de pas, si hi ha ganes i temps, es poden veure fotografies d’edicions anteriors.

FOTO DE GRUP. Foto amb algunes de les guanyadores i participants del Concurs de fotografia 2022, després del lliurament de premis.